- Onze hulp
Wilsbekwaamheid, bewind, mentorschap, curatele en levenstestament
Ben je ouder dan 18 jaar? Dan mag je over veel dingen een eigen beslissing nemen. Je mag zelf keuzes maken en zelf bepalen wat je doet.
Wil je een beslissing goed nemen? Dan moet je genoeg informatie hebben. Je moet de voordelen en nadelen goed snappen. En je moet begrijpen wat de gevolgen van je keuze kunnen zijn. Dat noemen we wilsbekwaamheid. Sommige mensen vinden dat moeilijk. Door een verstandelijke handicap, door verslavingen, of door een ziekte of als je dement wordt.
Je kunt regelen dat dan iemand anders namens jou beslissingen mag nemen. Er zijn een paar maatregelen die je via de rechter moet aanvragen. Dat zijn bewind, mentorschap en curatele. De rechter beslist dan wie jou gaat helpen.
Bewind: dan is er iemand die jou helpt bij je beslissingen over geldzaken (je bankrekening, je huis, je spullen, je schulden).
Mentorschap: dan is er iemand die jou helpt met beslissingen over jou persoonlijk en over je gezondheid (gesprekken met een dokter, behandelplannen, beslissingen over waar je woont).
Curatele: dan helpt iemand jou op alle onderwerpen, geldzaken en persoonlijke zaken en je gezondheid.
Wil je niet dat de rechter beslist wie dit gaat doen? Dan kun je zelf iemand aanwijzen in een volmacht, ook wel levenstestament genoemd.
Stel dat je bijvoorbeeld met één van je twee kinderen niet zo’n goed contact hebt, dan kun je zelf je andere kind aanwijzen om dit allemaal voor je regelen. Dat doe je in een levenstestament.