Marc en Yasmine zijn al sinds de middelbare school samen. Hij werd stratenmaker bij een groot bouwbedrijf. Zij leerde voor verzorgende en helpt nu oudere mensen via een thuiszorgorganisatie. Marc huurde in Den Bosch een huis via de woningstichting. Yasmine kwam pas later bij hem wonen. Inmiddels hebben ze twee jonge kindjes en hun leven is druk. Yasmine is minder gaan werken om bij de kinderen te kunnen zijn. Ze werkt nu nog maar 12 uur per week. Ze hebben nog nooit nagedacht over wat er kan gebeuren als ze dood zouden gaan of als ze uit elkaar groeien. Ze zijn niet getrouwd en hebben geen samenlevingscontract. Ze dachten dat het automatisch wel goed zou zijn geregeld. Hoe zit het eigenlijk?
Eerst maar eens het doodgaan
Als Marc doodgaat is Yasmine niet automatisch de huurder van zijn huis, ze had dan tijdens de relatie al medehuurder moeten worden. Dat wisten ze niet. Het is nog maar de vraag of Yasmine na de dood van Marc in het huis mag blijven wonen met de kinderen. Als hij de kinderen erkend heeft zijn zij juridisch ook zijn kinderen. Anders is dat niet zo. Als hij doodgaat en zij zijn juridisch zijn kinderen, dan zijn zij zijn erfgenamen. Yasmine is juridisch niks van hem. De kinderen erven alles: zijn bankrekening, zijn spullen, zijn auto. Yasmine heeft ook niet zomaar recht op zijn pensioen. Dit hadden ze anders kunnen regelen. In een samenlevingscontract en testament of door te trouwen of door een geregistreerd partnerschap.
Dan het uit elkaar gaan
Als ze op een dag besluiten niet samen verder te gaan en Yasmine is nog geen medehuurder, dan kan Marc haar zo op straat zetten. Ze heeft geen rechten naar de verhuurder. Ze heeft ook geen recht op alimentatie. Ook het opgebouwde pensioen is bij haar door haar kleine contract veel lager dan dat van hem. Het opgebouwde andere vermogen (spaargeld) hoeven ze niet te delen. Ieder houdt de eigen bankrekening; die van haar is veel kleiner omdat ze minder heeft gewerkt. Ze hadden ook niks afgesproken over de verdeling van de kosten, en als zij alle boodschappen betaald heeft van haar kleine inkomen, kan ze dat bedrag niet zomaar aan hem terugvragen. Daarnaast kan het zo zijn dat Marc geen gezag heeft over de kinderen. Als de kinderen in het ziekenhuis liggen is Yasmine de contactpersoon. Bij de keuze van de school heeft Yasmine het voor het zeggen. Ook dit had allemaal anders gekund. Samenlevingscontract of huwelijk of geregistreerd partnerschap, het kan allemaal. De gevolgen zijn anders, maar altijd is het belangrijk om iets vast te leggen voor als er slechte tijden aanbreken.
Regelen
Door zoiets simpels had het allemaal geregeld kunnen zijn. Zorg dat je weet wat de gevolgen zijn van doodgaan of uit elkaar gaan als je een relatie hebt en misschien wel kinderen. Het is te belangrijk om het aan de wet of het lot over te laten. Samenwonen is niet hetzelfde als trouwen.
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Kom langs of lees dit onderstaand document (Pdf).